суббота, 9 февраля 2013 г.

Vadide Ak Ayı ızlerı ….



Bir zamanlar Çimyan dağları ve vadisi taraflarında boz ayıların yaşadığını işitmiştim. Amma şimdi vadide ak ayı yaşamasına ortam var mı diyeceksiniz. 

Bazı dostlarımız ; "ak ayı ile 130 yıl yaşadık geri dönüp gelse ne olacak ?” diyorlarmış.
Makaleye hayvanlar âleminden başladık, amma maksadımız hayvanlaşan insanlar ve devlet menfaatleri hakkında olacak.
Malumunuzdur ki, 2-3 yıldan beri Orta Doğu Devletlerinde, Batı Devrimi akımı hayat-memat meselesi haline dönüştü. Bu esintiden gelen devrim davulları tek kişilik diktatörlükleri, tek parti devletlerine dönüştürdü. Selefilerin düşunce ve yaşam tarzları ile ortaya koydukları diktatörlükleri beklenen demokratik neticeleri vermedi. Halkın şimdi isyan bayrağını onlara karşı kaldırılmakda olduğunu biliyoruz. Selefiler hereketinin Suriyedeki faciasının perde arkasında muahkkak bir Ak Ayı narası işitilmektedir. Selefiler hatasını başka bir yanlış ile düzeltirken aynı zamanda Ak Ayılar da sabık Sovyetlerde bir takım çözüm yollarını araştırmaktadırlar. Aslında Sovyetler yıkıldıktan sonra kaybolan Ak Ayı harekatı bu günlerde nereden çıktı da yeniden canlandırıldı ?Mesela Karabağ ayrılıkçılığı, Dinyeper boyu ayrılıkçılığı, Abhazya Ayrılıkçılığı ve Osetya Ayrılıkçılığı .Bunlar Ak Ayı’nın kışlık ve yazlık inleridir. Ayı oynatıcısı Sayın Putin, yeniden seçileceği öncesinden malum idi. Batılılar Selefi inkılaplarını Suriye de beklenen surede yapamadılar Putin Efendi’nin kendi öz jeopolitik tesiri altında başka türde ayrılıkçılık uyanışı kurması mümkün. Bu olsa olsa ancak Fergana Vadisi’dir. Vadide iz bırakıp gezen Ak ayının tanınmasının en kolay yolu bıraktığı izler. Oş, Celalabad ve Batkent şehirleri etrafıda kaynayan kazan hala soğumadı. Bu kazan aşçısı Oş valisi Melis Mirzakmatov'den başkası değildir. Bizdeki bilgilere göre sayın Mirzakmatov Özbekistana baglı olan fakat Kırgızistan toprakları ıçerisinde kalan 'anklavlari=ada toprak' meselesini Fergana vadisindeki halk isyanlarını çıkartarak ilişkilendirmek için o kadar çok uğraştı. Hatta resmi yoldan başkent Bişkek çağırıp gelmesini istese varır, istemese haberini göstereceği bizce de malumdur. Bir yüzü Rusçu diğer yüzü Türkçülük maskesi ile kaplı Atambaev ise Ak Ayı planını en iyi şekilde becermektedir. Rusya ile imzalanan antlaşmalara göre Özbekistan ile sınır vilayetlerin bazılarına askeri üsler kurulacak. Atambayev iktidara geldiği günden başlayarak Rusya Kırgızistanın güneyini ken öz yönetimine almıştır. Hatta Özbekistan’ın Şahımerdan toprak adası  'anklavi' sınır boyunda Özbekistan ve tanınmayan üniformalar giyinmiş askerler ile çatışma yaşanmıştır. Özbekistan tarafından sınır boyunda üç askerimiz şehıd oldu. Ama bu Oşdaki katliamlar ile aynı dönemde olduğu için basına yansıtılmadı Kerimov her zaman olduğu gibi Özbekistan halkına katillik yaptı başkalarına diz çöktü. Sınır birliklerinde görev yapan subaylarımızı suçladı ve görevden aldı. Bunu gören Ak-Ayıcılar oradan 2 yıl durduktan sonra 3 askerimizi şehit ettiler. Her evde, her adamda silahı bulunan Kırgızistan halkı , bizim topraklarımıza saldırdılar. Ama basın bunu sanki Özbekler saldırmış gibi verdi. Her durumda bu Kerimovun işine yarıyordu. Sonuç olarak askeri, iktisadi , siyasi olarak Kırgiztandan 100kat daja güçlü olan Özbekistanın bu topraklardan göçürülmesi sürülmesi gündeme getirildi.
Şu anda Özbekistana ait olan Toprak adaların (anklav) Kırgıistana devredilmesi planı işlemektedir. Kırgızistan Devlet yönetimi ve iktisadi nekilerinde rusyaperest Kırgızlar etkin konumdadırlar. Hatta bazı siyasi partiler doğrudan doğruya rusyadan para yardımı almaktadırlar. Merkezdeki bu ırkçı Kırgızlara rağmen güney Kırgızistanda Hamilik yapan Kırgızlar da ortaya çıkmıştırlar. Ayrıca başka bir düşünce de Rusya basınında Orta Asya üzerine siyasi, askeri, jeopolitik alanında günlük haberler yapılarak yürütülmektedir. Suriyedeki devrimde Selefiler zafere ulaşsalar sıranın Kerimova gelmesi mümkün idi. Maksadını ve ne yapacağını öncesinden hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir diktatördür.
İrana karşı yapılacak hamlede Kerimov kimin tarafını tutacaktır ? ABD Kerımovdan agzı yandıgını, günda bır kaç defa dış sıyasatını deyıştıra bılan bunanmış yaşlı Dıktator oldıgını bılmekde. Özbekistanda gelecekte söz sahibi olacak her hangi bir yönetim iktisadi ve ekonomik anlamda bağımsız hareket edebilecektir. Bu durum ise Kırgızistan ve Tacikistana karşı olacaktır.
Rusya Kerımovı harakterını çok ıyı bılmekde. Tacıkıstan ve Kırgızıstan yönatıçılerını Kerımovı kızdıracak bır kaç laf etmesı eterlıydı. Keromov buna karşı sıyasıy ve ekonomık cazayle mıllatçılıgı korıklayıverdı. Rusya bunu gerçekleştirdi. Bu iki devleti Özbekistanı zor durumda bırakmak için karşısına dikti. Geçen ki yıllarda bu devletlerin liderleri Kerimov tarafından aşaglandı. Onlar iktisadi olarak Özbekistanı zor durumda bırakmak maksadıyla demir yolları ve sınır meselelerini şantaj malzemesi olarak kullandılar.
Özbekistan , bu diktatör Kerimovun yaptığı siyasi hataları sonucunda 3-4 milyonluk ahalisi ve iktisadi imkanları ortalama bir vilayetimiz kadar olmayan bu küçük devletlere Rusya tarafından yem yapıldı.
Tacikistan Devlet başkanı olan İmamali Rahmanov Köy muhtarlığından Cumhurbaşkanı makamına getiren adamlar Kerimovun adamları idi.
Mahmut Hudayberdiyev ne Tacikllere ne de Özbeklere dost olacak adam değildir. 1996-97 yıllarında yapmış olduğu hataları arkasındaki adamları düzeltti. İmamali Rahmanovun başa gelmesi için yolu açtılar. Çünkü Kerimovdan hımayasıne sıgınmanın siyasi hata olacağını önceden görmüştüm. Sonuçta Tacikistanı ve bu olayları gözetip duran Kırgızistanı bize karşı oyun oynatılan sahneye çevirdik. Kerimovun içerideki siyasi hatalarını belki kısa müddet içinde düzeltmemiz mümkün. Ama dış siyasetteki yaptığı hataları halkımıza pahalıya mal olacağı görünüyor. Zararın neresinden dönsek o kadar faydamızadır. Duyduğuma göre halen daha Kerimov Özbekçe okuyamıyormuş. Okuyabilse bu makaleyi de okuyabilirdi. Ama analitik bilimindeki uzmanlara söylenecek iki sözüm var ;
Yolun sonu göründü « ortaklar. »
Kerimov Özbekistan devletçiliğine hıyanet etti.
Herkesce bilinen işlediği cinayetler :
-Özbekistanın askeri imkanlarını terketti.
-Özbekistan sınırlarında var olan Sovyetlerden kalma tüm füzeleri yok etti.
-Tacikistanın Hocend şehrinde meydana gelen askeri operasyon ve meydana gelen cinayetler.
Sayın dostlar, Özbekistan Devletçiliğinde herkes Hırsız veya Katiller sürüsünden değildir. Halen Özbek devletçiliğinde siyasi ve askeri seçkinler arasında Devlet için çalışan saygın insanlar vardır. Yetmediği yerde de biz terbiye eder yetiştiririz. Biliniz ki bu devlet sahipsiz değildir.
Yakın gelecekte bu cinayetlerin hesabı sorulacaktır. Kerimova benzeyenler belki kaçar, belki ölüp giderler. Ama devletçiliğe hıyanet edenlerin mahkemesi er geç mutlaka kurulur. Yine Ak-Ayının düzenlediği yazlık ve kışlık inlere gelirsek :
-Tez zamanda sınır boyunda olmaması gereken gümruk talanları dürdırılmalı.

-Askersizleştirme, silahsızlandırma meselesi bir kaç yılda halledilse.

-Sınır boylarında yaşayan halk için Kırgızistan ve tacikistan tarafından tanınan resmi pasaportlar verilse.
-Sınır boylarına yakın ekonomik mıntıkalar teşkil edilse, 
-Ve ahkamça yapılan Demir yolları ambargosu kaldırılsa.
Bu tedbirler Fergana vadisindeki ayrılıkçılığın sonunu getirecektir.

Kısaca bizim Türkistancılık gayemiz hakkında :

Ruslar tarafından parçalanan bizim binlerce yıllık yurdumuzun dini, dili ve başkaca özellikleri hep birdir.
Bizim Türkistancılığımız , insanlar arasındaki yapay sınırları ve bölgesel ırkçılığı siyasi mevkiye çıkarmaz.
Kerimov , Özbekistanda Özbeklere karşı farsçılık ve Tacikçilik oyunları oynamaktadır. Yayın organlarına özellikle tacik sanatçıları çıkarmaktadır. Yerel idarelere özellikle Özbek olmayanlar tayin edilmekte ve halk arasında düşmanlık tohumları ekilmektedir. Tacikistanda tamamen tersı yapılarak Duşenbe etrafınde yaşayan özbekler güç kollnır taşkılatlara ışa alınmakda. Duşanbede olan ve iş yuapan Özbekler güç şartlar altında varlıklarını sürdürmektedirler. Hakimiyettekilerin ne milleti ne de himmeti vardır. Onlar hakimiyetleri için herkesi kurban edebilecek diktatörlerdir.
Bizim Türkistancılığımız bölgesel ırkçılık değildir, kavimcilikden üstün iktisadi-siyasi denklik esasına göre kurulan bir ortaklık kuruluşudur.
İkinci mesele, bölgemizin en yakın komşusu Rusya hakkında : Biz Rusyanın yükselişinde kendi manevi hissemizin oldunu biliyoruz. Sınırlarında soydaşlarımız var görev yapan büyük soydaşlarımızn var olduğunu da biliyoruz. İktisadi ve siyasi ortaklığımız , Devletçiliklerimizin devamlılığı ve ileri gitmesi konusunda zaruri işbirliği yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ama bunların hepsi kağıt üstünde, uygulamada ise 'böl ve yönet , yapamazsan savaş çıkar , sana ihtiyaçları olsun ' bu Rusça deyime göz yumulmamalıydı. Sabretmemiz ve olaylar aleyhimize dönerse bunu halletmemiz mümkündür. Ama bu unutulmaz, samimi ortaklık sahtekarlığa dönüştürüldü. Askeri tehdit ve ekonomik baskıların diktatörün ömrünü uzatması mümkün. Amma halkları asla dost yapmadı.


Sefer BEKCAN
Yazar
Özbek Demokrasi Vakfı Başkanı
Lozan/İsviçre
28.01.2013

АДДЕРВИЖОН АРМАНЛАРИНИ РОССИЯГА КЎЧИРИШ,

АДДЕРВИЖОН АРМАНЛАРИНИ РОССИЯГА КЎЧИРИШ,  Муқаддас афсоналарга кўра,  Арманистонни инсониятнинг иккинчи бешиги деб аташ мумкин.  Арарат ёки ...